Middel HV Instorting/Beknelling 3e Poellaan Lisse

Nader bericht

Op zondagochtend om 8:20uur werden onder andere de Sassenheimse brandweerlieden opgeroepen voor eenniet alledaagsincident. De pagers piepten voor een Middel HV, waarbij het een instorting/beknelling betrof. Onderweg vertelde de centralist wat er gemeld was,ter plaatse aangekomen bleek dat een voersilo door het dak van een stal was gestort.
Een bijzonder groot geluk was er voor de boer, die enkele seconden voor de instorting zelf nog in de stal aanwezig was. Bij het dichttrekken van de staldeur hoorde hij gekraak, waarna hij de silo naar beneden zag storten.
De silo, die zeer recent gevuld was met 8.000kg veevoer, bevond zich in oorspronkelijke positie boven de melkput. Tijdens de instortingstonden hier nog negen of tien koeienomheen. Vijf koeien konden vrij eenvoudig weggeleid worden. De bevrijding van de overige koeien was bijzonderlastig, omdat het bijna niet in te schatten was of de situatie stabiel genoeg was voor een bevrijdingsactie. Na enig stut- en stempelwerk werd het meereen kwestie van keihard werken om een weg vrij te maken, door voer en brokstukken heen.
De vier koeien die uiteindelijk echt bekneld bleken geraakt, konden na veel scheppen en peuteren ook worden ontzet. Alle koeien hebben het ongeval wonderwel overleefd, zodat de brandweerlui moe maar zeer voldaan terug konden naar hun posten.
 

Nummer
105
Datum
Zondag 4 september 2011
Tijd
10:20